Az előadás előzetese

dr. Riskó Ágnes előadása

A TÁPLÁLÉK INTOLERANCIÁRÓL

biopszichoszociális megközelítéssel, korai gondozási és kötődéselméleti fókusszal

„Árthat-e, ami ízlik? Nem volna fair, Uram.” (Esterházy Péter)

Az egyre gyakoribbá váló táplálék intolerancia az emésztőszervi betegségek közé tartozik. A világ népességének 2- 25%-a szenved tőle, gyakran komplex diagnosztizálási-, kezelési-, megelőzési lehetőségek nélkül, hiszen a betegség kialakulásának és manifesztációjának mechanizmusa még nem kellően feltárt. Tünetileg a kóros testi és következményes lelki tünetek megjelenését valamely táplálék (étel, ital) összetevőjének emésztési/felszívódási zavara váltja ki.

A táplálék intolerancia egyénre jellemző, a fogyasztás után valamivel később jelentkező, sokszor szerteágazó tüneteket, tünet-együttest válthat ki. Mindez, jórészt az ok-okozati összefüggések bizonytalanságai, diagnosztizálási-, és kezelési nehézségei miatt jelentős pszichoszociális terhet is eredményez az érintetteknek és a hozzátartozóknak. Ezért a biopszichoszociális szemlélet, a táplálással és a közérzettel szorosan összefüggő korai és aktuális emberi kapcsolati működések pszichodinamikájának megértése nagy jelentőségű. A személyre alakított lelki segítségnyújtás lényegi kapaszkodót jelenthet az érzelmileg is megterhelt „táplálkozási rendszer” résztvevőinek. Bizonyos, hogy a szimptómák – akár gyermekeknél, akár felnőtteknél – váratlanul, látszólag indokolatlanul jelennek meg, széles skálán, különböző intenzitással mozognak, diagnosztika és terápia hiányában krónikussá válhatnak, és általános életminőséget csökkenthetnek.

A leggyakoribb testi tünetek: fáradékonyság, fájdalom, bőrtünetek, emésztőszervi tünetek (hasi diszkomfort, étvágytalanság, hasi fájdalom, görcs, puffadás, hasmenés, székrekedés, gyomorgörcs, stb.) légzőszervi nehézségek, kardiológiai tünetek, neurológiai tünetek, nőgyógyászati problémák, izom- és ízületi fájdalmak, testsúly változás.

Gyakori, általában következményként kialakuló lelki problémák, tünetek: testkép változás, szorongás, depresszió, pánikzavar, kötődési zavarok, evészavarok, klinikai pszichológiai/pszichiátriai állapotok.

Lelki segítségnyújtási lehetőségek:

  1. páciens/hozzátartozók komplex edukációja (egészségügyi, pszichoszociális, fejlődés-lélektani)
  2. a szomatikus vizsgálatok kiterjesztése speciális klinikai pszichológiai kivizsgálásra és annak megbeszélésére
  3. pszichoterápiás célzatú mozgásterápia, verbális pszichoterápia